fredag den 23. marts 2012

Heldig kartoffel til Ratebeer-hof

Igår d. 22. marts 2012 kl. 14:09

Dette blogindlæg er en fortælling om en heldig kartoffel ved navn Julie. For hvor heldig har man egentlig lov at være, når man bliver inviteret til sagnomspunden ølsmagning af kongen af ølsmagning himself – Hr. Papsø!  Og jeg er ikke den eneste heldige kartoffel i dette land, også Mette Aaskov Lassen, min nye ølveninde og bartender på Fermentoren på Vesterbro, er inviteret. Det er stort og det forventer jeg også at det bliver, når vi kl. 16 i dag, ringer på Papsøs dørtelefon og finder frem til hans stue, højst sandsynligt fuldt med en god håndfuld af de mest ambitiøse og seriøse ratebeerians i landet.

Fordom:
Ratebeerians kommer jo fra planeten Ratebeer, og er et folk, der kan genkendes på følgende tre ting: 1. De har altid en øl i hånden – ALDRIG Carlsberg eller Tuborg forstås, 2. Deres tunger er forstørret i forhold til menneskets, fordi de har meget bedre og meget mere udviklede smagsløg end os og 3. De kan tale om øl, med lige så meget edderspændt energi, som når Holger Bech Nielsen taler om sorte huller i universet.

Nej, spøg til side, ratebeerians er jo, for dem der stadig skulle være i tvivl, bare en betegnelse for folk der rate’r, det vil sige, bedømmer og giver karakterer, til øl på siden Ratebeer.com. Hr. Papsø er kendt som ratebeer’ens grand old man med sine snart 22.254 ratings. Han er kun overgået af Jens Ungstrup med hans 23.401 og den forsvarende alfa-rate'r Jan Bolvik med hans 24.099 smagte og rate'ede øl.
Idag d. 23. marts 2012 kl. 12:45
Så er jeg stået  op til dåd, efter en våd aften i øllets navn.
Aftenen igår gik meget som Papsø havde advaret om, og mine fordomme om ratebeerians blev delvist bekræftet og delvist afkræftet. De har ikke større tunger end os. Og de er langt fra snobbede! De taler meget energisk om øl - og det er dejligt. Aftenen var utroligt hyggelig, og selvom novicerne, jeg selv og Mette, blev sat ved et lavere bord, lidt væk fra højbords, ved hvilket Papsø tronede for enden, var der ingen tvivl om at vi var velkomne. (Det skal lige indskydes, at Papsø hævdede at han havde forsøgt at holde to pladser til os ved bordet, men at han ikke kunne holde dem, da vi kom 20 min. for sent. Hvorvidt denne udlægning er sand forbliver usikker.)
Selve smagningen foregik i en ophøjet ro og med tasterne og kuglepennene klikkende og svirpende, kun overdøvet af Mettes og min sagte samtale, som forsigtigt, men insisterende, forsøgte at sætte ord på alt det vi smagte. Det lyder som en alvorlig affære, og det er det også, men stemningen mindede mig meget om når man fisker. Det er en meget introvert beskæftigelse - man hygger sig med det, og kan også godt være i selskab med andre, men samtidig koncentrerer man sig, fordi man ved, der er et formål med det man foretager sig.
Med dette lille øjebliksbillede ind i verden af ølsmagning, vil jeg sige endnu engang tak til Papsø for invitationen, og herunder følger så listen på de 40 øl vi smagte. Jeg har markeret dem, som jeg husker særligt godt og særligt godt kunne lide, med sort.

Almanac Summer 2010
Aarhus Bryghus Cains Triple B Biére Belge Bælle
Buzzards Bay Barrel Aged Cranberry Lambic
Cascade Bourbonic Plague
Cisco Brewers Island Reserve Saison Farm House Ale
Cisco Brewers Island Reserve Wet Hopped Very Brown India Pale Ale
Clown Shoes Blaecorn Unidragon
Epic Hopulent IPA
Founders CBS (Canadian Breakfast Stout)

Great Divide Hibernation Barrel Aged
Jackie-Os Wood Ya Honey
Jackie-Os Joe The Plum
Jackie-Os Bourbon Barrel Aged Rt. 33 Collaborative Porter
Jolly Pumpkin Lupulo de Hielo

Kinn Bøvelen
LoverBeer D’uvaBeer
Lovibonds Dark Reserve No.1
Mike’s Premium Organic India Pale Ale
Mikkeller Sour Bitch
New Holland Black Hatter
New Holland Farmhouse Hatter
New Holland Oak Aged Hatter IPA
New Holland Rye Hatter
Olvi 6.12.

Olvi Sandels Tumma Olut 5,0 %
Rogue Double Mocha Porter

Scheldebrouwerij Hop Ruiter
Steel Toe Size 7 IPA
Surly Five
Surly Four
The Bruery Chocolate Rain
The Bruery Loakal Red
The Bruery Melange #3

The Bruery Mischief Gone Wild
The Bruery Provisions Series: Salt of the Earth

Three Floyds Pappy Van Winkle Aged Dark Lord Russian Imperial Stout
Upright 14th Anniversary Belmont Station Commemorative Ale
Ängö Södvik Säsong 2011
BONUS ØL: Lambikx Vanberg et famille
Med ønsket om en go' og ølfuld dag til jer alle!

- Den heldige kartoffel.

3 kommentarer:

 1. Hej Julie
  Tak for sidst hos Papsø.
  Dejlig aften med god øl og godt selskab.
  Glimrende indlæg, du har lavet. Er enig med dig i mange af de øl, du
  har markeret.

  Jeg har endeligt også taget mig sammen og lavet et indlæg. Du kan læse det her:
  http://blog.ulkloebben.dk/#home

  Hilsen Jesper

  SvarSlet
 2. Hej Jesper!

  Selv tak, det var super hyggeligt og lærerigt!
  Hvor er det godt at du fik lavet den blog, du skriver virkelig godt - og sjovt! Sådan! Den vil jeg da helt klart følge med i :) Og tak fordi du lige har linket til min blog :)

  Venlig hilsen Julie

  SvarSlet
 3. Spøjs læsning, har selv siddet ved det bord et utal af gange.

  /KimJohansen

  SvarSlet